Wat zijn huwelijksgewoonten? Deze gebruiken - ook bekend als huwelijkstradities - hebben zich door de eeuwen heen ontwikkeld rond het onderwerp het huwelijk en trouwen. Bruiloftsgebruiken vertonen wereldwijd interessante verschillen en culturele eigenaardigheden. In bijna alle landen, waaronder Turkije en Rusland, hebben een pompeus festival en uitbundige vieringen de hoogste prioriteit.
Een bruiloftgebruik in Colombia is om de verloving te vieren als een groot familiefeest. Het is niet ongewoon dat honderden gasten naar de bruiloft in Zuid-Amerika komen.
Traditioneel en formeel in Vietnam: zelfs vandaag worden huwelijken zelden gesloten zonder toestemming van de ouders. Bruiloftsgebruiken in Vietnam volgen ook duidelijke regels en rituelen.
In Polen hebben ze plezier. De bruid wordt symbolisch vóór de bruiloft van de ouders gekocht. Het gebruik roept op tot een grootse viering. Minimaal twee dagen feestvieren, heel veel eten, drinken en genieten.
Laten we beginnen met een heel speciale cultuur - de Turkse. Turken staan erom bekend grote en grandioze festivals te vieren. De Turkse bruiloften zijn weelderiger dan normaal hier in Nederland.
Na de drie fasen voor de bruiloft (Kiz isteme, Söz kesme en Nisan), het goedkeuringsbezoek, de belofte en het verlovingsfeest, beginnen de voorbereideingen voor de bruiloft. De Turkse bruiloft bestaat uit 3 dagen. 1. het bezichtigen van de bruidskist, 2. Het henna feest en 3. de bruiloft
De henna-avond vindt plaats een dag voor de bruiloft. De bruid en haar vrouwelijke familieleden en vrienden verzamelen zich bij de bruid thuis en verven hun handen met henna. De henna-avond wordt meestal gevierd in een grote hal. De bruidegom mag die avond alleen een kort bezoek brengen. De vrouw moet in staat zijn om afscheid te nemen van het ouderlijkhuis om samen met haar man in de toekomst een gelukkig nieuw leven te leiden.
De trouwdag begint wanneer de bruid wordt opgehaald. De bruid wordt met weelderig versierde auto's naar de trouwlocatie gebracht. Er wordt een prachtig festival gevierd met minstens 300 tot 1000 gasten. Het geluk van de pasgetrouwden is bezegeld met veel traditionele gerechten.
Of men u voor de burgerlijke stand of de kerk trouwt - na de bruiloft worden de bruid en bruidegom overladen met rozenblaadjes en worden munten aan hun voeten gegooid. Dit gebruik is bedoeld om het bruidspaar financiële zekerheid voor de toekomst te bieden.
Aansluitend begroeten de ouders de bruid en bruidegom met een groot stuk brood met zoutkorrels, waaruit ze beiden een hap moeten nemen. Het brood met zout staat symbool voor gezondheid, een mooie toekomst en een lang leven. Wie de grootste hap neemt, zal meteen het hoofd van het gezin worden.
Het gaat verder met de Tamada - hij is de entertainer van de ceremonie. Zijn taak is om ervoor te zorgen dat iedereen een toast op de bruid en bruidegom zegt. Oh wee als het niet wordt gedaan - dat is een belediging bij Russische bruiloften!
Muziek en dans mogen natuurlijk niet ontbreken. Er zijn tussen de spelletjes, het toasten en eten door muziekpauzes ingelast. De DJ verschijnt en de beste Russische popmuziek knalt uit alle boxen. Jong en oud bestormen de dansvloer! Even later wordt er zelfs op de tafels gedanst.
Dus Russische bruiloften zijn luidruchtig. Het collectieve gebrul van het woord 'Gor'ko' is erg belangrijk, wat de bruid en bruidegom ertoe aanzet om te kussen.
Een traditioneel Colombiaans huwelijk bestaat uit vele stappen die met toewijding en passie worden uitgevoerd. In de Colombiaanse cultuur is respect voor het gezin van A tot Z en daarom worden veel bruiloften georganiseerd door de vader van de bruid, die ook de helft van de kosten betaalt.
De bruidegom moet eerst de hand van zijn toekomstige vrouw vragen aan haar vader voordat hij "mag" trouwen. Ouderlijke toestemming is de belangrijkste factor in het huwelijk. Meestal is dit geen vereiste, maar om redenen van respect wordt deze traditie gehandhaafd.
Het verlovingsfeest komt vóór de eigenlijke bruiloft. Bij deze gelegenheid komen de families en vrienden van het toekomstige paar samen. Geschenken worden aan het toekomstige paar gegeven tijdens het verlovingsfeest. Alles wordt gratis gegeven, meestal items voor het nieuwe huis. De cadeaus staan echter niet centraal in deze bijeenkomst, het belangrijkste is de aanwezigheid van de familieleden. Met dit samenkomen verbinden beide families zich ertoe een band voor het leven te vormen.
Voor de bruiloft is het gebruikelijk dat de verloofde de laatste nacht als een "single" viert. De bruid viert met haar bruidsmeisjes en de verloofde met zijn beste man en beste vrienden. De meest populaire bestemming hiervoor is een vlucht aan de Colombiaanse kust.
Op de dag van de bruiloft is het belangrijk dat alle rollen zijn toegewezen. De getuigen, het kind dat de ringen naar het altaar brengt (de pagina), het bruidsmeisje en de getuigen moeten hun plichten kennen. Het feit dat het paar er mooi uitziet, heeft de hoogste prioriteit op de bruiloft.
Het is gebruikelijk dat de bruid een witte jurk draagt en door haar vader met haar prachtige bruidsboeket naar het altaar wordt geleid. Daar overhandigt de vader zijn dochter aan de bruidegom. Aan het einde van de religieuze ceremonie wordt het paar overladen met een regen van rozenblaadjes, feliciteren de gasten het paar en worden ze naar de ontvangstlocatie gereden in een oude, mooie auto.
De bruid en bruidegom hebben geen rustige minuut tijdens de huwelijksviering, die meestal enkele honderden gasten omvat. Maak foto's, proost op je geluk met elke tafel, eet en dans. Een traditioneel Colombiaans huwelijk is absoluut een beetje anders!
Om 12 uur is de "hora loca", wat "het gekke uur" betekent. Op dat moment heb je het gevoel dat je bij een carnaval bent. Je draagt prachtige traditionele maskers, hoeden en andere sieraden. Een band begeleidt dit gedeelte. Dansspellen worden gespeeld en veel "aguardiente" is dronken. Dit is de meest bekende lokale brandewijn "vurig water" in Colombia.
Het feest eindigt vaak pas in de vroege ochtend als de zon weer opkomt, de traditionele dansen en verschillende bands eindigen pas wanneer de vader "einde" zegt.
Xin chao ban be - of zoals men in het Nederlands zegt: Hallo, lieve vrienden. Verlobungsringe.de-medewerker Anna Nguyen rapporteert over Vietnamese huwelijkstradities.
Een traditionele Vietnamese bruiloft bestaat uit veel kleine stappen die met veel toewijding en zorgvuldig moeten worden uitgevoerd. In de Vietnamese cultuur is reputatie en respect voor het gezin het belangrijkste en volgens deze regels werden veel huwelijken door ouders geregeld. Ook al is dit tegenwoordig niet meer gebruikelijk, toch is de toestemming van de ouders de belangrijkste factor in het huwelijk.
Het verlovingsfeest (Le An Hoi) komt vóór de eigenlijke bruiloft. Bij deze gelegenheid bezoekt de familie van de bruidegom de familie van de bruid. Ze vragen toestemming om met de bruid te trouwen. Een aantal uitverkorenen van de bruidegom dragen geschenken zoals fruit, geld, enz. die aan de familie van de bruid werden gegeven. De geschenken zijn bedekt met een rode doek en worden door de bruid aan hetzelfde aantal ongehuwde meisjes gegeven. Met deze regeling verbinden beide families zich ertoe een band voor het leven te vormen.
Op de dag van de bruiloft (Le Cuoi) bezoekt het gezin van de bruidegom opnieuw het gezin van de vrouw om nog een laatste keer toestemming te vragen om met de vrouw te trouwen en haar naar het huis van de bruidegom te brengen. In de familiekringen bidt het paar voor het altaar en vraagt aan de voorouders voor toestemming en het welzijn van het huwelijk. Geluk is bezegeld en met de zegen van familieleden en voorouders kan het huwelijksfeest zijn gang gaan.
De bruid en bruidegom hebben geen rustige minuut tijdens de huwelijksviering, die meestal enkele honderden gasten omvat. Ze maken foto's, proosten op het geluk bij elke tafel en er is muziek. Op een traditionele Vietnamese bruiloft is zeker niet saai!
Er zijn trouwgewoonten en tradities in elk land. Natuurlijk ook bruiloften! Onze medewerker Sandra is al uitgenodigd voor tal van bruiloften in Polen en rapporteert voor Verlobungsringe.de over de iets andere gewoonten van Polen.
Afgelopen weekend was ik weer op een huwelijksfeest in Polen. Het was erg leuk en ontroerend.
In Polen wordt de bruid door haar bruidegom en zijn gezin uit het huis van haar ouders opgehaald. Maar voordat de bruidegom zijn bruid krijgt, moet hij haar eerst "kopen". Twee familieleden van de bruid wachten voor het huis van de ouders, waar de bruidegom moet "betalen".
In plaats van geld betaal je eerst met dure wodkaflessen. Maar dat is niet genoeg voor het gezin van de bruid totdat de bruidegom eindelijk een koffer met dollarbiljetten tevoorschijn haalt. Het hele 'spel' wordt begeleid door de luide muziek van een orkest. In het ouderlijk huis wachten de ouders van het toekomstige paar op hun kinderen en geven later hun zegeningen. Als dit klaar is, gaat de muziek verder en gaat iedereen naar hun auto.
Op weg naar de kerk moet je een paar keer stoppen, omdat buren de weg blokkeren. Dit maakt ook deel uit van de traditie. De bruid en bruidegom moeten bijvoorbeeld de volwassenen betalen met wodka en de kinderen met snoep om te blijven rijden.
Bij aankomst in de kerk worden de bruid en bruidegom door de priester opgehaald en naar het altaar geleid. De priester gaat eerst, dan mag het kind met de trouwringen komen en het bruidspaar volgt erachter.
Na het kerkelijk huwelijk rijdt iedereen samen naar de trouwzaal, waar de bruiloft wordt gevierd. Bij aankomst ontvangen de bruid en bruidegom twee glazen. Er zit water in de ene, wodka in de andere. Maar ze weten natuurlijk niet waar wat in zit. Degene die de wodka krijgt, zal de dominante persoon in het huwelijk zijn.
Als alle gasten op hun stoel zitten, wordt zelfgemaakte bouillon met pasta geserveerd. Dit wordt gevolgd door verdere gangen die het stel zelf heeft samengesteld. Na de eerste gang dansen de bruid en bruidegom de openingsdans.
In de loop van de avond volgen nog meer hoofdgerechten, dessert, wodka, bier en wijn. Daarnaast wordt er volop gedanst en gefeest. Om middernacht snijden de bruid en bruidegom de bruidstaart samen aan en delen deze met de gasten.
Het feest gaat door tot laat in de nacht zolang je voeten je kunnen dragen. De volgende dag gaat het feesten en eten door. Daarna rijden de meeste gasten naar huis. Elke gast krijgt een stuk bruidstaart op weg naar huis.
Poolse bruiloften zijn groot, zeer vertrouwd en met veel voedsel en meer alcohol. Iedereen die nog nooit naar een Poolse bruiloft is geweest, moet er zeker een bekijken, het is de moeite waard!